+36 30 396 0514 | info@belsomezo.hu

Belső Mező blog

Belső Mező blog | Belső elköteleződésed fénye

Belső elköteleződésed fénye

Mostanában sokat beszélgetek a hozzám járókkal a bezártság érzéséről, a pánikról és a kilátástalanságról, vagyis a mostani vírus okozta élethelyzet nehéz megéléséről. Nagyon sok és hangos információ vesz körül minket, néha már beleszédül az ember a félelem és a folyamatos bizonytalanság hintájába. Fáradtan, kimerülten eszünk, beszélgetünk, ölelünk, pihenünk és a lényünk egyre gyengébb lesz. Nem csak a szó fizikaiértelmében hanem lelkileg és szellemileg is.

A taoizmusban azt mondják a bölcs együtt áramlik a tao energiájával, így lesz erőszakmentes az élete. Mi a tao? Nos, ezt nehéz lenne egy blog bejegyzésben leírni, legegyszerűbben az Élet maga. Az élet pedig sokszínű és pont ebben rejlik a lehetőség önmagunk különböző tükörképeinek felfedezésére. Mert minden helyzetben meglátjuk, tapasztaljuk önmagunkat, vagy épp jövőképünket, minden a tudatunk tükröződése, mást nem is tudunk tapasztalni. 

Mondhatjuk úgy is, hogy semmi olyan nem történik velünk, amihez nincs közünk.

Az élethelyezetekhez való hozzáállásunk határozza meg a megéléseink minőségét, mind fizikai, mind lelki, mind szellemi szinten. A hozzáállásunk pedig akkor tud éber maradni, ha van egy elköteleződésünk, amin keresztül éljünk az Életet. Ezt az elköteleződést, legyen az vallás vagy filozófia tiszta szándék kell vezérelje önmagunk, környezetünk és az Élet felé. Ez a hármas körforgás adja meg a lelki stabilitás belső egyensúlyát. A jógában az egyik legfontosabb ilyen pont a nem ártás elve. Ha ezt kiterjesztjük az élet minden területének, megélésére akkor már stabilitás és tisztaság fog minket megtartani nehéz helyzetekben is. 

Mit jelent az, hogy együttműködni a nehéz energiákkal? A buddhizmus alap gondolata az ok-okozatiság elve, vagyis, hogy minden okkal történik és minden, ami történik következménnyel jár. 

 

Belső Mező | Belső elköteleződésed fénye | Kovalik Orsolya

Mind a test, mind a lélek és mind a tudat rétegeiben nyomot hagyva maga után. Ezekből a nyomokból tudunk olvasni önmagunkról és ismerjük meg magunkat történetünk végére érve. Tehát egy nehéz helyzet nem azért érkezik az életünkbe, hogy elpusztítson vagy tudatlanságba fojtson minket, hanem azért, hogy felismerjük magunkat, belső működéseinket és környezetünkkel való kapcsolódásainkat. Mindig az önismeret a lehetőségével állunk szemben. 

 

A feladat, az éber kereső, nyomolvasó tudat állapotának fenntartása. Ennek gyakorlata a jóga! Kezdjük a legegyszerűbben elérhető gyakorlattal a légzés megfigyelés gyakorlatával. A légzésünk sok mindent elárul rólunk!

 

Belső Mező blog | Belső elköteleződésed fénye

Minden tudatállapot saját légzésmintával bír. Gondold csak végig, hogyan veszed a levegőt, ha ideges vagy és hogyan, ha nyugodt vagy, hogyan, ha beteg vagy és hogyan, ha kicsattansz az egészségtől, hogyan, ha sírsz és hogyan, ha nevetsz és ennek még finomabb megfigyeléseit is tapasztalhatod. Az ászanák gyakorlása közben is figyeld a légzésed és így megismered melyiknek milyen légzése van. Figyeld a kedvesed légzését, a gyereked légzését, a nagymamád légzését mind más és más mintát mutatnak. 

 

A következő gyakorlat lehet az, hogy figyeled magad ahogy figyeld a külvilág hullámzásait. Fent-lent, remény- összeomlás, kiút és útvesztők váltják egymást. Hova terel ez téged, bele lépsz a sötét örvénylő energiába vagy elfogadva figyeled az elköteleződésed tiszta fényében? Vigyázz, ha ítélkezel akkor magadba engeded a külső hullámok riadalmát. 

 

Maradj a belső csendben és erősítsd a figyelmedet, tisztítsd a tükröződésed képét jó szándékkal, nemártással, hálával, bizalommal az Élet felé. Tudatosítsd az önmagadra ismerés lehetőségét és teremtsd meg azt a hozzáállást magadban, amiben tükröződni szeretnél.

 

Tartsd az elköteleződésed fényét a szívedben, áramolj szelíd elfogadással a külvilág felé és őrizd a tiszta szándékot cselekvéseidben!

 

Belső Mező blog | Belső elköteleződésed fénye
Ferencz-Kovalik Orsolya
Ne maradj le!
Iratkozz fel hírlevelemre!
Bejegyzések

Még ezek is érdekelhetnek

Az elveszett nőisesség nyomában

Mikor megszületünk életutunkhoz éppen megfelelő mennyiségű női és férfi energiát kapunk. Ennek az egyensúlynak a megtartása adja egészségünket, boldogságunkat.

ELOLVASOM
Belső Mező blog | Mantra és Hangfürdő est | Kovalik Orsolya

Őseink ereje

Pár hete volt egy nagyon különleges élményem. A fiammal elhatároztuk, hogy körbe tekerjük a tatai tavat, bringával.

ELOLVASOM
Belső Mező blog | Belső elköteleződésed fénye

Belső elköteleződésed fénye

Mostanában sokat beszélgetek a hozzám járókkal a bezártság érzéséről, a pánikról és a kilátástalanságról, vagyis a mostani vírus okozta élethelyzet nehéz megéléséről.

ELOLVASOM