+36 30 396 0514 | info@belsomezo.hu

Belső Mező blog

Belső Mező Blog | Vissza a természethez

Vissza a természethez

Az ájurvéda a világ legősibb ismert orvosi tudománya, több mint 5000 éve keletkezett Indiában. Írott forrásai a Védákban találhatók. A védikus tudásrendszer a testben levő természetes egyensúly elvét veszi alapul, valamint a környezettel való harmonikus együttélést. Az embereket élőhelyük szerves részeiként tekinti, nem úgy, mintha a természettől elkülönült entitások lennének. Az ájurvéda célja, hogy megszerezzük és megtartsuk az egyensúlyt befelé, a testünkben és a tudatunkban, de ugyanúgy kifelé, a környezetünkkel is. A természettel való harmonikus együttélés biztosítja a teljes fizikai egészséget és a tudat békéjét.
A modern életvitelünk gyakran áthágja a természetes életmód alapelveit. Hosszú órákon át dolgozunk légkondicionált irodákban, mesterséges fény mellett. Az egyik hétköznapi kötelességünktől a másikig rohanunk, miközben reklámokkal, nem szűnő zajjal és levegőszennyezéssel terhelnek minket. A tiszta víz, a levegő és a minőségi élelem ritka kinccsé vált az egyre inkább betegítő hatású környezetben.
Életvitelünk legtöbbször sajnos – a környezethez hasonlóan- ártalmas a szervezetünkre. Nincs időnk reggelit készíteni magunknak, ebédre egy gyorsétterem készítményeit esszük meg az irodában, vacsorára meg valami készételt dobunk be a TV előtt. A kávé ébren tart minket, az alkohol „lenyugtat”, a betegségeinket meg gyógyszerekkel kezeljük. Amikor elérkezik a hétvége, olyan kimerültek vagyunk, hogy még arra sem marad erőnk, hogy igazából kiélvezzük. Aztán újra itt a hétfő az ismerős stresszel, aggodalmakkal, félelmekkel. Visszamegyünk a versenypályára, ahol megpróbálunk elég pénzt keresni ahhoz, megvehessük a készételeinket, valamint az ügyes kis készülékeket, amelyek időt takarítanak meg nekünk, gondoskodnak a szórakoztatásunkról, és elterelik a figyelmünket életünk egyhangúságáról. Mondhatjuk úgy is, hogy a szórakozást kemény munkával hajszolva, eredményként szenvedést és gyenge egészséget mondhatunk magunkénak!

A ma embere, a technika összes vívmányával el van látva, melyek a létét megkönnyíthetik, miért érzi mégis, hogy élete nélkülöz minden örömöt? Azért, mert a természettel elvesztette minden kapcsolatát. Az ember elfelejtette azt a valaha ösztönösen meglévő tudását, ami a természeti élet ciklusaival és ritmusával kötötte össze. Ennek az lett az eredménye, hogy üresnek, elégedetlennek és gyakran fizikailag betegnek érezzük magunkat anélkül, hogy felismernénk ennek okait. Megfeledkeztünk arról, hogy ugyanannyira részei vagyunk a Földnek, mint az összes többi itt élő faj.

Belső Mező Blog | Vissza a természethez

Ahelyett, hogy harmóniában élnénk a Földdel, mesterséges szokásokat vettünk fel, amelyek a tudat és a test egyensúlyát megzavarják. A modern élet kényelme ellenére az emberek gondterheltek és lehangoltak. Alvászavaraink vannak, nem tudunk koncentrálni és relaxálni. Életmódunk kiegyensúlyozatlansága megmutatkozik a függőségekben, a betegségekben és a halálban, ami sokkal előbb ér el bennünket mint azt várható élettartamunk indokolttá tenné.

Ősi tudásunk azonban nem veszett el. Csak mivel generációk óta nem veszünk róla tudomást, ismeretlenné vált számunkra. Az gyerekek anélkül nőnek fel, hogy alapvető oktatást kapnának az emberi test működéséről, arról, hogy fizikai és pszichológiai szempontból mi előnyös és mi ártalmas nekik, hogyan lehet megelőzni a betegségeket és hogyan lehet szert tenni belső békére és kiegyensúlyozottságra. Mintha csak vennénk egy vadonatúj autót, s ahelyett, hogy áttanulmányoznánk a kézikönyvét, beugrunk a volán mögé és nekiindulunk vele a vakvilágba, hogy lássuk, milyen sebességgel képes, menni.

Ha nem tudjuk, hogy működik az új autónk, hogyan ellenőrizzük a hűtővíz, az olaj és az üzemanyag mennyiségét vagy a gumik állapotát, nemsokára csak azt vesszük észre, hogy az autó nem képes csúcsteljesítményen működni.  A motor előbb-utóbb kopogni kezd és rángatni, aztán besül, az autó meg használhatatlanná válik. Kívülről ugyan még majdnem hibátlannak tűnhet, de ha nem veszünk tudomást a rozsda kezdődő jeleiről, hamarosan maradandó károsodás éri. Az autó előnyeit nem élvezhetjük tovább, ha csak nem költünk egy csomó pénzt a javítására és az alkatrészek cseréjére. Az autó hasznos vagyontárgyból tehertétellé változik. Helyet foglal el a garázsban igénybe veszi a bankszámlánkat és még csak el sem visz biztonságosan a kitűzött helyekre. Olyan, mint egy beteg test, ami már nem képes élvezni, amit az élet felkínál neki.

Az emberi test sokkal bonyolultabb és értékesebb egy autónál. Az autót akár el is adhatjuk, piacra dobhatjuk, ha teherré válik és vehetünk egy újat, de a testünk helyettesíthetetlen. Mégis vannak emberek, akik láthatólag többet foglalkoznak az autójukkal – azt szerelik és tisztogatják -, mint a saját fizikai és mentális jólétükkel. Talán azt gondolják, hogy a testüket és a tudatukat szakértőkre kell bízni, és ezt a feladatot inkább orvosokra, pszichológusokra hagyják.

Belső Mező Blog | Vissza a természethez
Az ájurvéda tanításai egyszerűen és logikusan közelítik az ember egészségét és betegségének kialakulásához vezető okokat. Ez a szemlélet magába foglalja a könnyű testmozgást és a napi jóga gyakorlatokat, amelyek az évszakoknak megfelelően változnak. A napi gyakorlatok célja az élettartam, vitalitás, fizikai és mentális erő, illetve az egészséges ellenálló képesség serkentése. Szinte jutalomként velejár a tudat békéje és a kiegyensúlyozott érzelmi élet. Ennek köszönhetően nem csak a munkánk lesz hatékonyabb, hanem képessé válunk arra, hogy megtanuljunk pihenni, relaxálni, amikor csak tehetjük.  Testüknek és tudatuknak nem rabszolgái leszünk ,hanem uraivá válunk.

Az ájurvéda alkalmazható bármelyik fizikai vagy pszichológiai betegség megértésére és kezelésére. A kezelésnek nincs mellékhatása vagy negatív környezeti kihatása, és a betegség alapvető okát gyógyítják, nem pedig a tüneteit. Az összes gyógyászati készítmény, amit az ájurvéda használ vagyis a gyógy- és fűszernövények, az ételek és az ásványok mind megtalálhatók a természeti környezetünkben.

Természetesen ahogy az autónkat a megfelelő karbantartás ellenére meg kell nézetni időnként szerelővel, esetenként egészségünk érdekében orvoshoz is el kell mennünk, szakorvosi kezelésre vagy tanácsadásra természetesen ezeknek a látogatásoknak a gyakorisága csökken majd, mi pedig egyre tudatosabban veszünk részt a kezelésekben ahogy megértjük, hogy hogyan működik a testünk.

Hétköznapi életünk során nehéz elkerülni néhány olyan dolgot, amelyek összezavarják természetes egyensúlyunkat, de nem kell elutasítanunk a modern életet és fűkunyhókban vagy lakatlan szigeten élnünk ahhoz, hogy az ájurvéda alapelveit kövessük. Gyakran észre sem vesszük, hogy ösztönösen az egészségünket követve döntünk bizonyos helyzetekben. Ezeket a helyes döntéseket kell tudatossá tennünk az ájurvéda segítségével, hasznosítanunk ezt a tanítást, hogy megtanuljuk hogyan ismerjük fel a testünkben levő egyensúly hiányokat. Azt is megtanulhatjuk mit tegyünk e zavarok megszüntetése érdekében és hogyan stabilizálhatjuk a tudatunkat és a testünket. Ezt még az előtt kell megtennünk, hogy komolyan megbetegednénk, rosszul éreznénk magunkat. Az ájurvédikus gyógyítás ezt teszi lehetővé számunkra, használjuk hát ezt az ősi tudást.

Ferencz-Kovalik Orsolya
Ne maradj le!
Iratkozz fel hírlevelemre!
Bejegyzések

Még ezek is érdekelhetnek

Az elveszett nőisesség nyomában

Mikor megszületünk életutunkhoz éppen megfelelő mennyiségű női és férfi energiát kapunk. Ennek az egyensúlynak a megtartása adja egészségünket, boldogságunkat.

ELOLVASOM
Belső Mező blog | Mantra és Hangfürdő est | Kovalik Orsolya

Őseink ereje

Pár hete volt egy nagyon különleges élményem. A fiammal elhatároztuk, hogy körbe tekerjük a tatai tavat, bringával.

ELOLVASOM
Belső Mező blog | Belső elköteleződésed fénye

Belső elköteleződésed fénye

Mostanában sokat beszélgetek a hozzám járókkal a bezártság érzéséről, a pánikról és a kilátástalanságról, vagyis a mostani vírus okozta élethelyzet nehéz megéléséről.

ELOLVASOM